Sistem za rashlađivanje doma koji ćete obožavati tokom cele godine


Datum: 12.07.2018. I Autor: nasdom I Kategorija: Vaš prostor

Ukoliko ste pomislili da se radi o klima uređajima, koji zaista rashlađuju leti, ali mogu i da zagreju prostoriju i u toku zime, onda ste se prevarili. Iako klima uređaji imaju tu moć kako da rashlade, tako i da zagreju, ipak postoji jedan daleko bolji sistem za rashlađivanje, koji zapravo to vrši kao sekundarnu aktivnost, jer mu je primarni zadatak da ugreje sve prostorije jednog doma ili poslovnog prostora u toku zimskih meseci.


Sistem za grejanje koji funkcioniše na ovaj način koristi toplotne pumpe koje su sve popularnije i sve traženije za ugradnju, bilo u privatnim kućama, stambenim zgradama ili manjim i većim poslovnim prostorima, a glavni razlog njihove popularnosti krije se najpre u samom kvalitetu grejanja, ali i u velikoj ekonomičnosti i uštedi koja se ostvaruje njihovim korišćenjem. Više o tome na sajtu http://grappa.co.rs/sr/toplotne-pumpe .

Šta su toplotne pumpe?

Najlakše objasniti jeste da su toplotne pumpe određeni uređaju kojima se toplotna energija iz spoljašnje sredine sprovodi u unutrašnju sredinu , odnosno, u željene prostorije. Jedna od najbitnijih stvari, koja čini das u toplotne pumpe prihvatljive ekološki, jeste da koriste sirovine iz prirode, iz kojih zapravo crpe svu toplotnu energiju.

U zavisnosti od toga da lit u toplotnu energiju crpe iz vode ili vazduha, postoje toplotne pumpe voda – voda i toplotne pumpe vazduh – vazduh. Uz to, postoje i njihove kombinacije, a to su toplotne pumpe vazduh – voda i toplotne pumpe voda – vazduh.

Način na koji zagrevaju prostorije, isti je način na koji i rashlađuju prostorije tokom letnjih, toplih meseci, jedino što se umesto toplotne energije iz spoljašnje sredine greje prostor, prilikom hlađenja se topa vazduh sistemom za grejanje izbacuje iz unutrašnjosti, kako bi se stvorila prijatna atmosfera.

Ukoliko za primer uzmemo toplotne pumpe voda – voda, one toplotnu energiju uzimaju iz vode, te je kroz vodu ubacuju u unutrašnju sredinu koju je potrebno zagrejati. Najpre, koja će se vrsta toplotne pumpe koristiti i ugraditi u određeni objekat, zavisi od vaših želja, zahteva, ali i od toga kakve su predispozicije i mogućnosti samog objekta.

Toplotne pumpe voda – voda koriste podzemne vode kao osnovnu sirovinu, a potrebno je da njihova konstantna temperature tokom cele godine bude između 14 i 16 stepeni Celzijusovih, kako bi mogle da se koriste kao osnov za grejanje. Iz njih, toplotne pumpe izvlače toplotnu energiju, te je dalje šalju u razmenjivač energije, kroz kompresor, dalje kroz kondenzator, a nakon završetka celokupnog procesa, toplotna energija ispunjava celokupnu površinu prostorija koje je potrebno zagrejati.

Na obrnut način, izvlačeći topao vazduh iz unutrašnjosti, toplotne pumpe ga sprovode do poslednje tačke, kada se on izbacuje u spoljašnju sredinu, čime za sobom u određenom objektu ostavljaju prijatan vazduh i atmosferu koja je potrebna za normalno funkcionisanje kada su napolju visoke temperature.

Samim tim, svaki dom, poslovni ili neki drugi objekat, dobijaju jedan

sistem koji se koristi kako za grejanje, tako i za rashlađivanje

, što uvećava njegovu potrebu za ugradnjom i njegovu popularnost, a mala potrošnja električne energije koja ostvaruje prilično veliku uštedu na godišnjem nivou, utiče na povećanje popularnosti toplotnih pumpi i ovog celokupnog sistema.comments powered by Disqus