Sto koji donosi prirodu u vaš dom


Datum: 29.10.2014. I Autor: nasdom I Kategorija: Inspiracija

 

Činjenica je da nas okružuje sve više betona, a sve manje zelenih površina. Svakodnevno smo zatrpani poslom, a vremena za rekreaciju i odlazak na piknik je sve manje. 


Holandski arhitekta Haiko Cornelissen osmislio je zanimljivo rešenje koje nam unosi tračak prirode u svakodnevni život. Naime, njegov trpezarijski sto picNYC prekriven je pravom travom koja nam pruža ugođaj kao da smo na pikniku. 

 

 

Savremene poljoprivredna proizvodnja, odnosno uzgoj poljoprivrednih proizvoda u samim gradovima postala je rastući trend. Ovim izumom napravljen je korak dalje. Ne samo da dovodi ruralni doživljaj u grad, već ga unosi u same stanove.

 

 

Ram stola i noge su od aluminijuma koji čini dovoljno čvrstu osnovu za travu, zemlju i kamenje. Kako je travu potrebno zalivati, prosipanje vode po stolu više nije problem nego neophodnost. A šta je sa mrljama od vina? Ni one više nisu problem, međutim, podmetači za čaše su ipak neophodni zbog mogućnosti njihovog prevrtanja na neravnoj travnatoj površinii.  

 

 

Kada je u pitanju boja stola odnosno trave, nijanse su različite, a to sve zavisi od samog održavanja uslova u prostoriji - količine sunca, zalivanja, obrezivanja trave, pa i samog godišnjeg doba. Kako mala kosilica za stolove još uvek nije napravljena, kad je održavanje u pitanju, vlasnici ovakvog stola moraće da se oslone na sopstveno umeće šišanja trave makazama.

 

 

Ono što je još zanimljivo za ovaj sto je da osim trave možete da uzgajate i druge biljke, pa tako na sred stola možete posaditi cveće kao ukras ili čak neko povće poput čeri paradajza ili mladog luka. Ukoliko ipak shvatite da nemate pogodne uslove u stanu za uzgoj biljaka, površinu stola možete preorjentisati na kamenčiće i tako u dom uneti malo drugačije prirodno okruženje.

 

Izvor: Haiko Cornelissen Architectencomments powered by Disqus